Прянощі: в кулінарії і медицині прянощі:

Пряні рослини знамениті людям з самої глибокої давнини. припускають,
що первісні люди освоїли їх навіть раніше, чим сіль.
Але ось дивна
тенденція: зараз природні прянощі не в особливій пошані. ще на початку
минулого століття на наших кухнях прянощів було значно більш, чим
Зараз, при цьому вони використовувалися не зовсім лише в кулінарії, а й
застосовувалися для лікування практично всіх хвороб.

Вченими встановлено, що всі без винятку прянощі мають
протиракові властивості, вони допомагають організму захиститися від хвороб і
старіння.
Крім цього, загального, будь-яка пряність має і своє лікарське
значення.

Прянощі: їмо і лікуємося

ЧОРНИЙ ПЕРЕЦЬ, мабуть, найзнаменитіша і поширена
пряність. За ним закріпилася слава чудового антисептика, а в Індії його
використовують як засіб для зміцнення пам’яті.

ЧЕРВОНИЙ ПЕРЕЦЬ просто скарбничка вітамінів С, В, В6, Р, Е і РР.

Гвоздика
– це висушені «нирки тропічного гвоздикового дерева. вони володіють
антисептичним подією. У Стародавньому Китаї існував звичай: щоб
захистити священну особу правителя від різних інфекцій, придворні
зобов’язані були жувати гвоздику в його перебуванні. В Англії, за часів
царство вання цариці Єлизавети, придворним ставилося в обов’язок то
ж саме.

КУРКУМА.
У подрібненому вигляді її можна додавати до косметичних масок – корінь
куркуми має бактерицидну і очищує подією. Звертатись з
цією пряністю необхідно обачно: в сухому вигляді вона просто зігрітися і
залишає після себе трудновиводімиє жовтуваті плями. східні лікарі
вважають, що куркума очищає кров, подлечивает виразку шлунка і
стимулює імунітет.

АНИС. Відвар із зерен анісу допомагає при астмі.

ГІРЧИЦЯ
– свого роду цариця прянощів. Чорна гірчиця відновлює
гормональну діяльність, а всім знаменита жовтувата гірчиця –
чудовий антисептик і кращий з лікарів в сезон ГРЗ і ГРВІ.

У європейській медицині кориця вживається лише для поліпшення смаку
ліків. А, наприклад, в Індії це практично універсальне лікарське
засіб. Вона є головним компонентом складу «три аромату», куди
входять також кардамон і лавровий лист. Склад збільшує систему
травлення, судини м’язів, в’язки, допомагає кращому засвоєнню інших
ліків. Корицю вживають також при застудах і грипі. цікава
здатність кориці облагороджувати настрій.

Материнка збільшує виділення шлункового соку, збільшує апетит,
посилює утворення і виділення жовчі. Її призначають при гострих і
хронічних бронхітах, вона входить до складу грудного і потогінний чаю і в
збір для полоскання горла при лікуванні ангін. настій материнки
рекомендується також як заспокійливий і протисудомний засіб.
Дуже часто використовується як замінник чаю, як знаменита приправа до
м’яса.

Має надзвичайно приємний запах. Входить до складу зборів для лікування
дихальних шляхів. У кулінарії вживається в головному при виготовленні
м’ясних консервів і ковбас. Покращує засвоєння жирної їжі. дуже чудово
поєднується з бобовими, застерігаючи газоутворення.

В медицині застосовується при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, при
спазмах кишкового тракту, здутті, болях, порушеннях травлення.

Як приправа фенхель вживається в стравах з овочів, риби, салатах,
соусах, маринадах, кондитерських виробах, також для приготування
різних лікарів і настоянок.

Естрагон, тархун, драконова полин – далеко не повний перелік найменування
цієї рослини. Естрагон збільшує виділення шлункового соку, покращує
апетит, відновлює діяльність залоз внутрішньої секреції, зокрема
статевих, застосовується при ожирінні. Свіжа зелень естрагону додається в
соуси, салати, овочеві страви, сир, вареники (несолодкі), супи, страви
з птиці і дичини, риби, баранини. При нагріванні естрагон жваво втрачає
запах, тому його кладуть або за пару хвилин до зняття страви з
вогню, або відразу після цього.

Мускатний горіх

Мускатний горіх вживається при дизентерії, безсонні, а зовнішньо як
подразнюючу при запальних захворюваннях суглобів в мазі і
розтираннях. Добре змішується з баклажанами, помідорами, птицею, рибою,
вживається в солодощах, його нерідко додають в коктейлі.

Кмин застерігає газоутворення при перетравленні погано засвоювання
їжі – бобових, жирних продуктів. У кулінарії найбільш часто
використовується для випічки чорного хліба, приготування печива і кминної
прибалтійського сиру, квашення капусти. Кмином також приправляють супи,
особливо з бобових, соуси. Це одна з небагатьох приправ, яка
втрачається при змішуванні, тому в страви з кмином традиційно нічого, крім
солі і перцю, не додають. Незамінний при приготуванні жирного м’яса.

Чабер призначають при розладах травлення, ангінах, кашлі. при
зубного болю листя чабера прикладають до хворого зуба або жують.

У кулінарії чабер вживається для приготування страв з
труднопереваріваемих товарів – жирного м’яса, бобових, він не зовсім лише
надає їм приємний смак, але і спрощує засвоєння, а при додаванні його до
квасолі і гороху застерігає газоутворення в кишечнику.

У медицині порошок імбиру вживається як потужне противопоносное
засіб, жарознижувальну, поліпшує травлення, капілярний
кровообіг, пам’ять, зір.

У кулінарії сухий імбир застосовується в випічці, напоях (пиво, квас,
лікери). Свіжий імбир вживають в салатах, маринадах, для
приготування страв з риби та птиці.

Середземноморський чагарник, що росте на горах у кромки води, на його
листі безперервно осідають бризки. Латинська назва цієї рослини
перекладається як «морська троянда».

Листя розмарину покращують мозковий кровообіг, підсилюють скорочення
серця, короткочасно підвищують тиск крові. Відомий розмарин як
засіб, що заспокоює при нервових розладах, тонізуючу після
важких хвороб (і, до речі, при імпотенції), болезаспокійливу (при
болях в серці і шлункових кольках), ранозагоювальний.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

*

code