Суха і бліда шкіра, нігті і ламке волосся, задишка і прискорене серцебиття – все це ознаки анемії або недокрів’я. Одні жінки знайомляться з даними недугою під час вагітності або в момент напруженої роботи, інші – страждають їм з дитинства. Діагноз серйозний, але і він піддається лікуванню, особливо якщо поєднувати терапію з повноцінним харчуванням.
Чому виникає анемія?
Недокрів’я обумовлено різними причинами:
- фізичне або нервове виснаження;
- тривалий кровотеча;
- недостатнє надходження вітамінів В12 і В6;
- захворювання шлунка і кишечника;
- хронічний алкоголізм;
- похилий вік;
- зараження паразитами;
- геморой;
- міома матки;
- порушення менструального циклу;
- гормональний збій;
- токсичний вплив хімії або певних ліків;
- генетична схильність.
У період хвороби організм втрачає гемоглобін, за рахунок дефіциту заліза. І щоб його заповнити, пацієнтам призначають спеціальні препарати і дієту.
Які продукти потрібні при недокрів’ї?
Для кровотворення потрібно не тільки залізо, але і інші мікроелементи – без марганцю, кобальту, цинку і міді тут не обійтися. Тому щоденний раціон має на увазі продукти, в яких містяться дані мінерали.
- Джерела заліза – це яловича печінка і легені, квасоля, горох і боби, пшениця і білі гриби, а також помідори, зелень і персики. Крім того, даний елемент є в фініках, кавунах і маслинах, яйцях, мигдалі, горіхах, жита, родзинках і чорносливі.
- Міді найбільше в печінці кіз та свійської птиці, в свинячий та яловичої – її зміст менше. Даним мінералом багаті риба, яйця, м’ясо і деяка рослинна їжа: гриби, горіхи і картопля.
- Цинк присутній як в їжі тваринного походження, так і в овочах.
- Марганець в основному зустрічається в висівках рису і пшениці, у всіх злаках і бобових, а також в овочах і фруктах.
- Кобальтом багаті зливу, абрикоси, вишня і арахіс, злаки і кукурудза, гречка, горох і печінку тварин.
Раніше хворим на анемію, для поповнення еритроцитів, призначали гематоген – спеціальний препарат з дефібринованої крові худоби. Тоді він складався з бичачої або ведмежою крові, але тепер у виробництві використовуються тільки її похідні речовини, з додаванням цукру, згущеного молока, патоки та інших компонентів. Тому, тепер вживати гематоген потрібно обережно.
Зразкове меню при недокрів’ї
Ранковий прийом їжі при анемії, як і інші, має бути щільним і калорійним. Вранці допускаються наступні продукти:
- жирний сир, заправлений сметаною;
- бутерброд з маслом, сиром чи ковбасою;
- овочевий салат;
- яєчня-Глазунов або омлет;
- каша з вершковим маслом.
З напоїв перевагу краще віддати гарячим – це може бути чай, забеленний молоком, кава з вершками або какао.
Другий сніданок
Перекусити між сніданком і обідом можна здобної булочкою і фруктовим соком, салатом з моркви або квашеної капусти, а також гречаною кашею.
При недокрів’ї обід повинен бути комплексним. В якості першого страви вибирають будь-який з м’ясних супів:
- з вермішеллю і галушками;
- борщ;
- борщ або щі;
- крем-суп з картоплі, гороху, гарбуза або капусти, але обов’язково на м’ясному бульйоні.
Друге страва – це біфштекс, відбивна, смажена печінка або м’ясо з гарніром з картоплі, а також салат і хліб. На десерт подають фрукти, збиті вершки, варення і муси.
В полудень досить перекусити печивом або булочкою з чаєм, компотом, кефіром або какао.
Увечері можна з’їсти млинці з сиром або м’ясом, омлет з кольоровою капустою, овочеве рагу з грибами, тушкованою рибою або курячими котлетами.
За три години до сну допускаються фрукти або кисломолочні напої.
Лікарська терапія і дієта при недокрів’ї обов’язково супроводжуються прийомом фолієвої кислоти і вітаміну В12. Важкі випадки анемії лікуються тільки в умовах стаціонару.
+ There are no comments
Add yours