Харчування при недокрів’ї – меню дієти при анемії

Суха і бліда шкіра, нігті і ламке волосся, задишка і прискорене серцебиття – все це ознаки анемії або недокрів’я. Одні жінки знайомляться з даними недугою під час вагітності або в момент напруженої роботи, інші – страждають їм з дитинства. Діагноз серйозний, але і він піддається лікуванню, особливо якщо поєднувати терапію з повноцінним харчуванням.

Чому виникає анемія?

Недокрів’я обумовлено різними причинами:

  • фізичне або нервове виснаження;
  • тривалий кровотеча;
  • недостатнє надходження вітамінів В12 і В6;
  • захворювання шлунка і кишечника;
  • хронічний алкоголізм;
  • похилий вік;
  • зараження паразитами;
  • геморой;
  • міома матки;
  • порушення менструального циклу;
  • гормональний збій;
  • токсичний вплив хімії або певних ліків;
  • генетична схильність.

У період хвороби організм втрачає гемоглобін, за рахунок дефіциту заліза. І щоб його заповнити, пацієнтам призначають спеціальні препарати і дієту.

Які продукти потрібні при недокрів’ї?

Для кровотворення потрібно не тільки залізо, але і інші мікроелементи – без марганцю, кобальту, цинку і міді тут не обійтися. Тому щоденний раціон має на увазі продукти, в яких містяться дані мінерали.

  1. Джерела заліза – це яловича печінка і легені, квасоля, горох і боби, пшениця і білі гриби, а також помідори, зелень і персики. Крім того, даний елемент є в фініках, кавунах і маслинах, яйцях, мигдалі, горіхах, жита, родзинках і чорносливі.
  2. Міді найбільше в печінці кіз та свійської птиці, в свинячий та яловичої – її зміст менше. Даним мінералом багаті риба, яйця, м’ясо і деяка рослинна їжа: гриби, горіхи і картопля.
  3. Цинк присутній як в їжі тваринного походження, так і в овочах.
  4. Марганець в основному зустрічається в висівках рису і пшениці, у всіх злаках і бобових, а також в овочах і фруктах.
  5. Кобальтом багаті зливу, абрикоси, вишня і арахіс, злаки і кукурудза, гречка, горох і печінку тварин.

Раніше хворим на анемію, для поповнення еритроцитів, призначали гематоген – спеціальний препарат з дефібринованої крові худоби. Тоді він складався з бичачої або ведмежою крові, але тепер у виробництві використовуються тільки її похідні речовини, з додаванням цукру, згущеного молока, патоки та інших компонентів. Тому, тепер вживати гематоген потрібно обережно.

Зразкове меню при недокрів’ї

Ранковий прийом їжі при анемії, як і інші, має бути щільним і калорійним. Вранці допускаються наступні продукти:

  • жирний сир, заправлений сметаною;
  • бутерброд з маслом, сиром чи ковбасою;
  • овочевий салат;
  • яєчня-Глазунов або омлет;
  • каша з вершковим маслом.

З напоїв перевагу краще віддати гарячим – це може бути чай, забеленний молоком, кава з вершками або какао.

Другий сніданок

Перекусити між сніданком і обідом можна здобної булочкою і фруктовим соком, салатом з моркви або квашеної капусти, а також гречаною кашею.

При недокрів’ї обід повинен бути комплексним. В якості першого страви вибирають будь-який з м’ясних супів:

  • з вермішеллю і галушками;
  • борщ;
  • борщ або щі;
  • крем-суп з картоплі, гороху, гарбуза або капусти, але обов’язково на м’ясному бульйоні.

Друге страва – це біфштекс, відбивна, смажена печінка або м’ясо з гарніром з картоплі, а також салат і хліб. На десерт подають фрукти, збиті вершки, варення і муси.

В полудень досить перекусити печивом або булочкою з чаєм, компотом, кефіром або какао.

Увечері можна з’їсти млинці з сиром або м’ясом, омлет з кольоровою капустою, овочеве рагу з грибами, тушкованою рибою або курячими котлетами.

За три години до сну допускаються фрукти або кисломолочні напої.

Лікарська терапія і дієта при недокрів’ї обов’язково супроводжуються прийомом фолієвої кислоти і вітаміну В12. Важкі випадки анемії лікуються тільки в умовах стаціонару.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

*

code