Харчова алергія і запалення

запалення

Гіперактивація імунної системи

Ми вже розглянули, що запалення – найважливіший процес, за допомогою якого відновлюється організм. Давайте тепер розберемо, через що і яким чином запальний процес перетворюється на загрозу. Гіперактивація імунної системи може спостерігатися під дією чотирьох груп причин.

1. Імунна система піддається частою або постійної перевантаження.

Прикладами подібної перевантаження служать: харчова нестерпність, зовнішні стреси (токсичні фактори, забруднення навколишнього середовища), інфекційні захворювання, щеплення, зловживання алкогольними напоями, куріння, «стимулюючі» препарати, їжа, багата насиченими жирами, а також продукти «швидкого» харчування.

2. Зайве бурхливі прояви нормальної запальної реакції.

Це може пояснюватися нестачею необхідних поживних речовин, особливо антиоксидантів і біофлавоноїдів, відповідальних за знешкодження вільних радикалів.

3. Імунній системі не вдається «відключитися» по завершенні запального процесу.

Це призводить до аутоімунітету, патології, при якій організм перестає розрізняти «своє» і «чуже». У цьому засліпленні стані (воно посилюється при стресах, після перенесених інфекцій, а також, можливо, після щеплень) імунна система замість того, щоб захищати власні клітини, починає атакувати їх.

Корисна порада

Щоб полегшити перебіг циститу, випивайте щодня по три склянки журавлинного соку до зникнення симптомів захворювання. Журавлинний сік нормалізує кислотність запаленого сечового міхура.

4. Імунна система може активізуватися з якоїсь незвичайної причини.

Подібне може статися як у відповідь на занадто сильний стимул, так і в результаті пошкодження клітин будь-якого органу (наприклад, при ревматоїдному артриті). На перераховані продукти, вживання яких допомагає при артриті та остеоартриті.

роль гормонів

Залози внутрішньої секреції, зокрема, щитовидна, підшлункова залози і яєчники, також можуть грати роль в гіперактивації імунної системи. Це трапляється, наприклад, після травми, тривалого стресу або важкого захворювання. Перевантаження імунної системи луною відбивається на діяльності надниркових залоз, що призводить до гормональних зрушень. В результаті деякі клітини організму починають боротися самі з собою. Прикладом служить хвороба Грейвса і інсулінонезалежний діабет.

Хвороби і засоби їх лікування

Алергени і запальні захворювання

Між харчовою алергією і запаленням існує тісний взаємозв’язок. Типові реакції відповідь на дію алергену це чхання, головний біль, набряк або здуття. До цього списку слід додати запалення, зокрема – суглобів.

У цьому розділі ми розглянемо деякі захворювання, що супроводжуються запальним процесом, і дамо поради про те, яке лікувальне харчування при них рекомендується. Але спочатку трохи поговоримо про конфлікт, що виникає між харчовою алергією і травною системою.

Бей чужинців!

Процес харчової алергії починається з найтоншої внутрішньої стінки кишечника. Деякі речовини, наприклад, вітаміни і мікроелементи, здатні проникати через цю стінку і попадати в кров’яне русло. Однак інколи трапляється, що кишкова стінка стає проникною і для частково переварені фрагментів їжі, які також потрапляють в кровотік. Це називається кишкової проникністю або «дірявої кишкою» (докладніше – див.).

При зустрічі з не переварити до кінця харчовими частинками, білі кров’яні клітини готуються до атаки на «чужинців». Для того щоб розпізнавати їх в майбутньому, імунна система продукує особливі антитіла, які провзаимодействует з цими частинками, якщо ті колись знову потраплять у кров’яне русло. У разі підвищеної проникності кишки, процес непереносимості може повторитися знову. В результаті запальний процес вражає найбільш вразливі точки, наприклад, суглоби і хрящову тканину.

Винуватиця – сама їжа

Часом виявляється, що небажана реакція виникає у відповідь на з’їдену їжу. У Європі до найтиповішим алергенів відносяться: пшениця, молочні продукти і цитрусові фрукти. У США при випічці хліба і хлібобулочних виробів часто використовують кукурудзу, тому в Америці це більш поширений алерген, чим пшениця. Якщо ви запідозрили у себе харчову алергію, зверніться до лікаря-дієтолога, щоб він встановив природу алергену. Потім він порадить вам, як змінити раціон, щоб уникнути подальших неприємностей.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

*

code