Халва користь і шкода для організму, калорійність

Східні солодощі під назвою халва відома повсюдно. Вперше її виготовили в Ірані, а потім популярність продукту швидко добралася до Росії. І це не дивно, адже халва має приємний смак і аромат, який зводить з розуму навіть противника солодощів. Варто відзначити, що навіть сьогодні люди східних країн не довіряють виготовлення цих ласощів машинам: вони роблять його вручну. Безсумнівно, халва приносить неоціненну користь організму людини, але в деяких випадках продукт може завдати і шкоди.

  1. склад
  2. види халви
  3. калорійність халви
  4. користь халви
  5. Користь для чоловіків
  6. Користь для жінок
  7. Користь при вагітності
  8. Шкода і протипоказання халви
  9. Користь і шкода халви для дітей
  10. Як вибрати якісний продукт?

склад

Відомо кілька рецептів приготування халви. За східним рецептом в її склад входить всього 4 компонента:

  • цукор;
  • шафран;
  • тепле масло;
  • горіхи.

У вітчизняних країнах для виготовлення халви використовують насіння соняшнику, для тягучість застосовують мед, додають мильний корінь.

У халву містяться:

  • вітаміни (В1, В2, РР, Е);
  • калій;
  • натрій;
  • магній;
  • фосфор;
  • залізо;
  • цинк;
  • кальцій.

Завдяки такому багатому складу халва сприятливо впливає на здоров’я людини.

види халви

На сьогоднішній день налічується більше 100 видів халви. У сучасних магазинах можна знайти лише кілька популярних видів:

  • соняшникова – для виготовлення використовується насіння соняшнику;
  • горіхова – з мигдалем, фісташками, арахісом, кешью;
  • кунжутове – до складу входить кунжут, виділяється серед інших різновидів сірим відтінком і гіркуватим присмаком;
  • комбінована – включає декілька видів (наприклад, узбецьку солодкість виготовляють з горіхів і кунжуту);
  • шоколадна – халва покривається шоколадом (найбільш калорійний вид).

Крім того, в халву можуть міститися різні добавки: родзинки, ваніль та інше.

калорійність халви

У халву міститься велика кількість вуглеводів, тому вона є висококалорійним продуктом. При складанні дієти для схуднення ця солодкість входить до переліку заборонених інгредієнтів.

Калорійність 100 г соняшникової халви досягає 512 ккал, тому, крім користі для організму, вона здатна нанести і шкода. Точне значення калорійності може незначно варіюватися в більшу або меншу сторону в залежності від складу. Найменшою енергетичною цінністю володіє мигдальна і кунжутна халва.

користь халви

Користь халви неоціненна, адже в ній міститься велика кількість цінних речовин для організму людини. У продукті з насіння соняшнику великий вміст вітаміну Е, який покращує стан шкіри, нігтів і волосся, благотворно впливає на репродуктивну функцію.

Організм людини легко засвоює і перетравлює халву, оскільки вона на 30% складається з жирів рослинного походження. Корисні властивості продукту полягають в наступному:

  • позбавляє від безсоння, депресії, стресів;
  • робить зуби і волосся міцніше;
  • нормалізує артеріальний тиск;
  • покращує стан шкіри;
  • перешкоджає розвитку злоякісних утворень;
  • успішно бореться з атеросклерозом;
  • стримує розвиток захворювань серцево-судинної системи.

На замітку! За результатами досліджень, кунжут містить цінні компоненти, що сприяють оновленню клітин. Тому кунжутове халва уповільнює процеси старіння. Вона принесе користь спортсменам, відновивши їх сили після фізичних навантажень.

арахісова халва допомагає відновити пам’ять, поліпшити концентрацію уваги. Відома її користь і для внутрішніх органів, зокрема, для серця. У арахісі міститься велика кількість фолієвої кислоти, яка необхідна жіночому організму. Крім того, арахісова халва – джерело білка, тому вона є цінним продуктом для людей, що займаються спортом.

Фісташка самаркандська халва допомагає відновити сили після важких захворювань. Крім того, вона здатна розщепити холестеринові бляшки, зробити стінки судин більш еластичними. Завдяки великому змісті клітковини, даний продукт відновлює роботу кишечника, виводить токсини і шлаки з організму. Одне з корисних властивостей фісташкової халви полягає в активації діяльності головного мозку.

Користь для чоловіків

Основна користь халви для чоловіків полягає в поліпшенні репродуктивної функції. При регулярному вживанні продукту підвищується шанс зачати дитину. У свою чергу, знижується ризик виникнення проблем з потенцією. Крім того, халва виступає в якості засобу для профілактики облисіння і передчасної сивини.

Користь для жінок

Цілющі властивості роблять продукт корисним для жіночого здоров’я. Як і шоколад, вона покращує настрій, позбавляє від депресії і стресів, але сприятливіші впливає на організм. Солодкі ласощі позбавляє від безсоння, мігрені, ознак ПМС. Поліпшуються репродуктивні функції, завдяки вмісту вітаміну Е і фолієвої кислоти. Волосся стають міцнішими, нігті менш ламким, шкіра набуває здорового вигляду.

Користь при вагітності

При відсутності алергії на халву вагітній жінці необхідно включити невелику її кількість в раціон. Вона додасть сил, зарядить енергією, а за рахунок вмісту фолієвої кислоти допоможе в розвитку плода. Завдяки халву можна підвищити рівень гемоглобіну, що важливо в період вагітності. Крім цього, солодкі ласощі підсилює захисні функції організму, допомагаючи боротися з простудними захворюваннями.

Важливо! Але крім користі, на останніх місяцях вагітності узбецька, самаркандська і інші види халви можуть завдати шкоди здоров’ю дитини, викликаючи у нього алергію. Виходячи з цього, не рекомендується вживати продукт в третьому триместрі вагітності. Також не варто виключати ймовірність набору зайвої ваги, що часто буває в період виношування дитини.

Таким чином, користь халви з соняшнику, горіхів, кунжуту для жінок і чоловіків очевидна, але в чому ж полягає шкода цього продукту?

Шкода і протипоказання халви

При відсутності протипоказань і вживання в помірних кількостях свіжа і якісна халва не завдасть шкоди організму. У цьому продукті міститься половина таблиці Менделєєва. Одного шматочка східній солодощі досить, щоб насититися надовго. Як стверджують медики, досить з’їсти 30 г халви в день без шкоди для здоров’я.

У зв’язку з високою калорійністю, продукт шкідливий для фігури, тому його не рекомендують вживати при наявності зайвої ваги.

На замітку! У 200 г халви міститься близько 1 000 ккал, що є половиною добової норми.

Вживати халву не рекомендується людям при наявності таких захворювань:

  • алергія;
  • панкреатит;
  • діатез;
  • цукровий діабет;
  • камені в сечовому міхурі або нирках;
  • ожиріння;
  • парадонтоз, карієс.

Маючи хронічні захворювання травної системи, потрібно з обережністю ставитися до вживання халви.

На замітку! Оскільки халва досить жирна і солодка, підшлункова залоза маленької дитини може з нею не впоратися, що нерідко проявляється у вигляді ацетономічного синдрому. Виникають характерні симптоми: блювота, запах ацетону з рота. Не варто давати дитині велику кількість халви.

При наявності цукрового діабету заборонені будь-які кондитерські солодощі. На щастя, в сучасних супермаркетах можна знайти товари для діабетиків. Тому люди з даним захворюванням зможуть поласувати діабетичної халвою.

На замітку! Заборонено одночасно вживати халву і інші жирні продукти: сир, шоколад, м’ясо, молоко. Таке поєднання завдасть серйозного удару по травній системі.

Користь і шкода халви для дітей

Якщо в складі халви присутні виключно натуральні інгредієнти, вона принесе користь дитячому організму, але тільки за умови помірного вживання продукту і відсутності протипоказань.

На замітку! Дітям у віці до 5 років краще відмовитися від халви, оскільки вона може виявитися важкою для незміцнілої травної системи.

Починаючи з 5-6 років продукт можна включити в раціон дитини, контролюючи дозування до 15 г в день. Але перед цим необхідно перевірити організм малюка на відсутність алергії. Не варто забувати про те, що горіхи, мед та інші інгредієнти, що входять до складу десерту, є високоалергенними продуктами. Крім того, лікарі не рекомендують віддавати перевагу соняшниковій халву для годування дитини, оскільки в ній містяться важкі метали, що вражають центральну нервову систему.

Горіхова халва може з легкістю стати заміною для інших кондитерських виробів. Вона дасть необхідний заряд енергії, надовго забезпечить насичення і активність. Але не варто годувати дитину цим східним ласощами кожен день. Бажано чергувати його з іншими десертами. Дітям досить вживати халву один раз в тиждень. Це допоможе отримати необхідну користь з продукту і уникнути небажаних наслідків.

Як вибрати якісний продукт?

При покупці халви важливо звертати увагу на її зовнішній вигляд. Якісний і свіжий продукт не має жирних плям на поверхні. Купуючи десерт в упаковці, необхідно ознайомитися зі складом, а також терміном придатності. Развесной продукт зберігається не так довго, що обов’язково потрібно враховувати при покупці. Термін зберігання халви під шаром картону становить не більше 2 місяців.

Сучасні виробники нерідко кладуть в халву всілякі добавки, які покращують смак продукту і підвищують його термін зберігання. До таких добавок відносяться підсолоджувачі, ГМО, барвники, консерванти. Якщо вони присутні в складі, не варто очікувати виняткової користі від халви. Шкідливі добавки не найсприятливішим чином позначаються на здоров’ї людини.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

*

code